To ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

To ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

Μετά από ερώτημα που απευθύναμε στην τηλεφωνική εταιρία Mediatel S.A. λάβαμε σήμερα 3/10/2023, με τον πλέον έγκυρο τρόπο (μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), απάντηση, ως προς τους ψευδείς ισχυρισμούς υποψηφίου Δημάρχου, που δημοσίευσε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν αποτελέσματα δημοσκόπησης, που υποτίθεται διενήργησε η εν λόγω εταιρία για τις Δημοτικές εκλογές της πόλης μας.

Συγκεκριμένα η εταιρία δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει διενεργήσει καμία δημοσκόπηση για το Δήμο Παλαιού Φαλήρου κατά το διάστημα 28/09/2023 έως 30/09/2023.

Ως εκ τούτου τον καλούμε να σταματήσει την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, καθώς, αφενός μεν τέτοιες πρακτικές δεν τυγχάνουν αποδοχής στο Παλαιό Φάληρο, αφετέρου δε, οι συμπολίτες μας έχουν κρίση και θα μας αξιολογήσουν όλους στην κάλπη, την προσεχή Κυριακή.

Πληροφοριακά, σε μέτρηση που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 15/09/2023 – 20/09/2023, από έγκριτη και αδειοδοτημένη εταιρεία δημοσκοπήσεων, το ποσοστό του συνδυασμού του ανωτέρω υποψηφίου Δημάρχου, στην πρόθεση ψήφου, χωρίς την αναγωγή, ανέρχεται στο 1,6%, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση μεταξύ όλων των υποψηφίων.

Στη λάσπη και στη συκοφαντία απαντάμε με έργο

Στη λάσπη και στη συκοφαντία απαντάμε με έργο

Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, δύο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρατηρούμε μια οργανωμένη προσπάθεια λάσπης και ύβρεων απέναντι στη δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο.
Η επίθεση αυτή είναι προφανώς ενορχηστρωμένη από αντίπαλο συνδυασμό και γίνεται με αφορμή το εμβληματικό έργο της ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου του Φλοίσβου, αλλά με πραγματικό αίτιο τις απεγνωσμένες προσπάθειες προβολής και γνωστοποίησης, της αδύναμης εν λόγω υποψηφιότητας.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή έχουν αποδείξει τη συμπεριληπτική και δημοκρατική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν την πόλη μας, τον σεβασμό όλων των πολιτικών απόψεων και παρατάξεων, την τήρηση των κανόνων ευπρέπειας και κυρίως τη λειτουργία πάντοτε μέσω της αρχής της νομιμότητας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο στο ψηφοδέλτιο νίκης «Συνεχίζουμε για το Παλαιό Φάληρο» με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από πέντε διαφορετικές παρατάξεις του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι αρχές μας και η αυτοδιοικητική μας πορεία, δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε τον κατήφορο ύβρεων και συκοφαντίας ,ορισμένων λίγων, με μηδενικό αποτύπωμα στην πόλη και την κοινωνία.
Τους αφήνουμε στην αφάνεια, την ανυποληψία και τα ποσοστά τους που προσομοιάζουν περισσότερο με στατιστικό λάθος παρά με σοβαρή πολιτική πρόταση για την πόλη μας.
Στη γόνιμη αντιπολίτευση συνεχίζουμε, όπως πάντα, να απαντάμε με ευπρέπεια, πράξεις και έργα.
Στις ύβρεις όμως θα απαντήσουμε νομικά, τουλάχιστον μέχρι να ανασκευάσουν, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, αλλά κυρίως μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο πολιτικός πολιτισμός, που αποτελεί κοινό μας επίτευγμα και επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, δεν θα δηλητηριαστεί από καιροσκόπους με μηδενική αναφορά στην τοπική κοινωνία του Παλαιού Φαλήρου.
Απαντάμε όμως και στην ουσία των όσων ανυπόστατα λέγονται.
Η διαδικασία εκτέλεσης δημοσίων έργων είναι σαφής και απαρέγκλιτη. Την εγγυώνται τα συλλογικά όργανα και οι έμπειρες υπηρεσίες του Δήμου μας.
Σε κάθε δημόσιο έργο, πρώτα ολοκληρώνονται οι τεχνικές μελέτες και ύστερα εξάγεται ο τελικός προϋπολογισμός του εκάστοτε έργου.
Οι αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα πριν την οριστικοποίηση των οριστικών μελετών δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας για όσους συμμετέχουν στην καθημερινότητα και την οικονομική ζωή των δημοσίων έργων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθίστανται δε ακόμα πιο επιτακτικοί σε έργα τόσο ειδικά και τόσων υψηλών απαιτήσεων, έχοντας και ως δεδομένο το υφιστάμενο περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.
Η αρχική πρόβλεψη των 500.000€, ενταγμένη στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφορούσε έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό εναρμονισμένο με το όραμα και την προσέγγισή της για την αντιμετώπιση της παρούσας μορφολογίας του κτιρίου με συγκεκριμένες «επισκευαστικές» παρεμβάσεις, που αφορούσαν μόνο οικοδομικές εργασίες συντήρησης του υφιστάμενου κτίσματος
Άλλωστε, οποιοσδήποτε έχει σχέση με τα τεχνικά έργα, καταλαβαίνει ότι το ποσό αυτό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ επαρκές για τη συνολική ανακαίνιση ενός τέτοιου κτιρίου αλλά και του προαυλίου χώρου.
Θα ήταν όμως και αδύνατον, όχι μόνο για αυτό το έργο αλλά για κάθε έργο, να υπολογισθεί ο τελικός του προϋπολογισμός κατά την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, σε στάδιο προγενέστερο της ολοκλήρωσης των μελετών.
Τα περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ που προϋπολογίστηκε το έργο, εξασφαλίστηκαν εξολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής μετά από μπαράζ διαβουλεύσεων, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων από όργανα υψηλού κύρους όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, η ΥΔΟΜ Αργυρούπολης και ακολούθως η Τεχνική Υπηρεσία και τα ανώτατα συλλογικά όργανα του Δήμου μας.
Η νέα Δημοτική αρχή οραματίστηκε μία προσέγγιση «ανακατασκευής» τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, στο σύνολο των κτιριακών του υποδομών και εγκαταστάσεων, με οριστικές μελέτες και αναλυτικό προϋπολογισμό έργου.
Κατά την φάση των αδειοδοτήσεων, στο διάστημα ανάμεσα στην ολοκλήρωση της μελέτης και τη δημοπράτηση του έργου, υπήρξε αλλαγή θεσμικού πλαισίου με υποχρεωτική εφαρμογή της υπ’ αριθ. 359881/10-12-2021 Απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός συντελεστών αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων», για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 23 του άρθρου 153 του Ν. 4412/2016, η οποία αύξησε τον προϋπολογισμό του έργου και προσέθεσε την πρόβλεψη στο κονδύλι της αναθεώρησης, ενώ παράλληλα και η διαρκής ανατίμηση των υλικών κατέστησε με την πάροδο του χρόνου μη ρεαλιστικά κοστολογημένα και μια σειρά από νέα ειδικά άρθρα τιμολογίου που έπρεπε να τροποποιηθούν μερικώς.
Τέλος, σύμφωνα με τον Ν. 4412/16 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, επεβλήθη η πρόβλεψη πρόσθετης καταβολής (πριμ), πέντε τοις εκατό (5%) επί του υπολειπόμενου συμβατικού ανταλλάγματος.
Σε κάθε βήμα, υπήρξε διαφάνεια, πλήρης αιτιολόγηση και λογοδοσία.
Κάθε μας πράξη έγινε με γνώμονα το συμφέρον του έργου και του Δήμου μας.
Κανείς ως σήμερα, μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές, δεν εγκάλεσε τη διοίκηση για τίποτα από όσα με χυδαίο τρόπο σήμερα υποστηρίζουν. Είχαν δε την δυνατότητα και όφειλαν μάλιστα αν το πίστευαν, να καταθέσουν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου και κυρίως στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν.
Εκεί βέβαια και ειδικότερα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Ιανουαρίου 2023 (ΑΔΑ: 6ΡΝ6ΩΞΕ-1Ψ1), υπερψήφισαν την εκτέλεση του έργου με τη σημερινή του μορφή και φυσικά τον προϋπολογισμό του, που περιγραφόταν ξεκάθαρα στην μελέτη καθώς και στην εν λόγω απόφαση.
Είμαστε στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται για πληροφορίες, διευκρινήσεις και τεχνικής – οικονομικής φύσης συζήτηση, με στοιχεία και αποδείξεις.
Οι υβριστές όμως θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Στην παράταξή μας, όταν λέμε πως το Παλαιό Φάληρο μας ενώνει το εννοούμε, όσο και αν κάποιοι τρέφονται από την ένταση, τη λάσπη και τη συκοφαντία.
Απέναντι σε αυτά τα θλιβερά και συκοφαντικά μυθεύματα, απαντάμε με έργο. Δεσμευόμαστε ότι και τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη, υλοποιώντας ακόμα περισσότερα έργα που αλλάζουν την πόλη.
Δεσμευόμαστε επίσης ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα οι Φαληριώτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το στολίδι του Δήμου μας, που πλέον θα έχει την λάμψη που του αξίζει.

ΣυνεχίΖουμε!